SPOR MERKEZLERİNE DEVAM EDEN KADINLARIN FİZİKSEL AKTİVİTE DURUMLARI İLE SOLUNUM PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - MURATHAN, GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte, fiziksel aktivitelerde azalma meydana gelmiş ve fiziksel aktivitenin yapılmamasıyla büyük halk sağlığı sorunu ortaya çıkmıştır. Bu araştırmada; spor merkezlerine devam eden kadınların fiziksel aktivite durumlarının belirlenmesi bununla beraber solunum parametleri olan (VO2Kg (ml/kg/min) : Kilograma Düşen Ortalama Oksijen Tüketimi, (l/m') : Ortalama Ventilasyon (Nefes) Miktarı, Rf (l/m') : Ortalama Nefes Sıklığı, HR (bpm) : Ortalama Kalp Atış Hızı, FeO2 (%) : Ortalama Oksijen Yoğunluğu, Load (watt) : Son 15 sn Yükleme Miktarı, EE (kcal/h) : Ortalama 1 Saatteki Enerji Tüketimi, VO2Max (%):Maximum Oksijen Tüketimi) tespit edilmesi ve bu parametlerin incelenmesi temel amaçtır. Araştırma evrenini Adıyaman ilinde Spor merkezlerine devam eden gönüllü kadınlardan oluşmaktadır. Örneklem grubu ise 2014-2015 sezonunda spor merkezlerine kayıtlı 207 kadın oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği ile antropometrik ölçümler için Spiro LabIII Solunum Ölçer cihaz kullanılmıştır. Ayrıca katılımcılar için kişisel bilgilerinin doldurulduğu uzman tarafından geliştirilmiş bir form kullanılmıştır. Araştırmada; Betimleyici istatistiklerden frekans (f) ve yüzde (%), bağımsız değişkenlere göre bağımlı değişkenlerde farklılık olup olmadığını belirlemek için iki seçenekli bağımsız değişkenlerde dağılım normal ise bağımsız grup t-testi, dağılım normal yüzdelerde değilse ise Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Benzer şekilde, ikiden fazla seçeneği olan bağımsız değişkene göre, bağımlı değişkenlerde farklılık olup olmadığını belirlemek için parametrik ise tek yönlü varyans analizi, non-parametrik ise Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Sonuçlar % 95'lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma Sonucunda araştırmaya katılan kadınların 47 kişi (%22.7)'sinin pasif fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu, 86 kişi (41.5)'inin düşük aktif fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu ve 74 kişi (35.7)'sinin de aktif fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Kadın, Fiziksel Aktivite, Solunum Parametreleri

Today, together with technological developments, the decline in physical activities has come to fruition and nowadays physical activity has not been done and so great public health problem has arisen. In this study, it was determined that the physical activity status of the women who continue to the sports centers was determined with the respiratory parameters (VO2Kg (ml / kg / min): Average oxygen consumption per kilogram, (l / m '): Average Ventilation (Breath) Rate, Rf (l/m'): Average Breath Frequency, HR (bpm): Average Heart Rate Speed, FeO2 (%): Average Oxygen Concentration, Load (watt): Last 15 sec. Loading Amount, EE (kcal/h): Average Energy Consumption in One Hour, VO2Max (%): Maximum Oxygen Consumption) and the examination of these parameters is the main objective of study. The research universe consists of volunteer ladies who continue to sports centers in Adiyaman. The sample group is composed of 207 women registered to sports centers in the 2014-2015 season. International Physical Activity Scale was used as data collection tool and Spiro LabIII Respiratory meter was used for anthropometric measurements in study. In addition, a form developed by a specialist who filled out the personal information of the ladies were used. In the research; From the descriptive statistics, frequency (f) and percentage (%) and Independent group t-test was used if the distribution was normal in two independent variables and Mann Whitney-U test was used if the distribution was not in normal proportions to determine whether there was any difference in dependent variables according to independent variables. Likewise, one-way ANOVA was used for parametric and Kruskal Wallis-H test for non-parametric to determine whether dependent variables were different from independent variable according to more than one option. As a result of the research, it was found that 47 people (22.7%) of the women who participated in the study had passive physical activity level, 86 people (41.5) had low active physical activity level and 74 people (35.7) had active physical activity level. Keywords: women, physical activity, respiratory parameters
Evaluation of the physical activities status with the respiratory parameters among women attending phsical activity centers
Keywords: Spor