Sığırlarda bulaşıcı plöropnömoni (SBPP) nin bakteriyolojik, serolojik ve moleküler yöntemlerle araştırılması - Cetınkaya, Burhan; Öngör, Hasan; Karahan, Murat; Kalender, Hakan (My University, 2002)
Bu çalışma Elazığ ve civarındaki sığırlarda Bulaşıcı Plöröpnömoni (SBPP)'nin varlığını araştırmak amacıyla gerçekleştirildi. Bölgedeki dört mezbahadan toplanan 945 adet kan serumu Komplement Fikzasyon Testi (CFT) ve kompetetif ELISA (cELISA) testleri ve 62 sığırdan alınan lezyonlu akciğer numuneleri bakteriyolojik ve moleküler yöntemler ile incelendi. Serum numunelerinin CFT ve cELISA ile incelenmesi neticesinde sırasıyla iki (% 0,2) ve dört (%0,4) örnekte seropozitiflik saptandı. Akciğer örneklerinden selektif besi yerlerine yapılan ekim neticesinde ise sıvı besi yerlerinde (Mycoplasma broth base) toplam 18 (%36) örnekte bulanıklık görülürken, katı besi yerlerinde (Mycoplasma agar base) sadece üç (%4,8) örnekte üreme tespit edildi. Yapılan biyokimyasal testler sonucunda bu üç izolatın da Mycoplasma sp. olduğu belirlendi. Bulanıklık görülen sıvı besi yerlerinden izole edilen DNA'ların, Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR)'na tabi tutulması neticesinde toplam 18 sıvı besi yerinin hiç birisinden SBPP'nin etkeni yada M. mycoides cluster'ında bulunan diğer etkenler identifiye edilemedi. Buna karşın 8 (%44,4) örnekte cins spesifik primerlerle amplifikasyon elde edildi. Bu DNA örnekleri 16S rRNA genine spesifik primerlerle de amplifiye edildi ve daha sonra sekans analizi yapıldı. Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvar (EMBL) veri bankalarındaki referans suşlarla yapılan karşılaştırma neticesinde beş numunede M. alkalescens, M. canadense M. bovis and M. bovigenitalium türleri ile değişik derecelerde DNA benzerliği saptandı.
01.09.2002
Keywords: Biyoloji; Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Zooloji