FIRAT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU UYGULAMALI DERSLERİ VE SPORTİF ÇALIŞMALARININ ÖĞRENCİLERİN AEROBİK KAPASİTELERİNE ETKİLERİ - Kaya, Oktay (Fırat University, 2007)
Bu çalışmanın amacı; Fırat Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu birinci sınıf erkek öğrencileri-nin uygulamalı dersler ve sportif faaliyetlere katılımlarının aerobik kapasiteleri üzerindeki etkilerinin araş-tırılmasıdır. Deneklerin boy, kilo, vücut yağ yüzdeleri, istirahat nabız, sistolik ve diastolik kan basıncı ve Max VO2 parametreleri ölçülmüştür. Ders yılı öncesi ve sonrası indirekt  Max VO2 ölçüm metotlarından biri olan Cooper testi, Fırat Üniversitesi atletizm pisti kullanılarak test edilmeye çalışılmıştır. Gönüllü olarak katılan sakatlığı olmayan birinci sınıf 90 erkek öğrenci ilk test, son test ve karşılaştırma grubu olarak ayrıl-mış, ölçümler saat 10.00 ile 13.00 arasında alınmıştır. Gruplar arasında p<0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Grupların test sonucundaki aritmetik ortalama ve standart sapma verilerine göre, karşılaştır-ma denek grubu ile ilk test denek grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür.