Siyanür ve tiyosiyanatın toksikokinetik üzerine sodyum tiyosülfatın etkilerinin araştırılması - Pirinçci, İbrahim; Tanyıldızı, Sadettın; Kaya, Sezai; Traş, Bünyamin (My University, 1998)
Bu çalışma deneysel olarak amigdalin ile zehirlenen koyunlarda kan siyanür ve tiyosiyanat düzeylerine ait bazı toksikokinetik parametreler üzerine sodyum tiyosülfatın etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Bu çalışmada, ağırlıkları 50-60 kg arasında olan 24 koyun kullanıldı. Amigdalin ve sodyum tiyosülfatın verilmesinden sonra, 0.5, 1, 2, 4, 8, 24, 48 ve 72. saatlerde alınan kan örneklerindeki siyanür ve tiyosiyanat düzeylerine ait bazı toksikokinetik parametreler belirlendi. Sodyum tiyosülfat 50 ve 600 mg/kg dozlarında damar içi yolla verildi. Daha sonra kan siyanür düzeylerinin dağılım dönemi yarı ömürlerinin dozlara göre sırasıyla, 0.57+0.05 ve 3.2410.16 saat; atılım dönemi yarı ömürlerinin sırasıyla, 172.93111.4 ve 77.08115.26 saat; ortalama kalış sürelerinin sırasıyla, 250.37125.2 ve 102.1018.12 saat; doruk siyanür yoğunluğuna ulaşma süresinin 48.saatler; doruk siyanür düzeylerinin ise sırasıyla, 0.177 ve 0.186 (xg/ml olduğu tespit edildi. Bunun yanında siyanür düzeylerine ait eğri altında kalan alan değerleri sırasıyla, 26.6812.18 ve 14.2011.94 |ig saat/ml; kararlı durumda dağılım hacmi değerlerinin sırasıyla, 0.37110.01 ve 4.31210.77 L/kg ve klirens değerlerinin yine sırasıyla 1.8711.10 ve 42.2315.64 ml/saat kg olduğu belirlendi. Kan tiyosiyanat düzeylerine ait dağılım dönemi yarı ömürleri dozlara göre sırasıyla 0.4410.03 ve 0.48+0.05 saat; atılım dönemi yarı ömürleri sırasıyla, 56.1715.34 ve 128.2418.43 saat; ortalama kalış süreleri sırasıyla, 81.6914.47 ve 152.11+11.6 saat; doruk siyanür yoğunluğuna ulaşma süreleri sırasıyla, 24 ve 2. saat; doruk siyanür düzeyleri ise sırasıyla, 0.03 ve 0.05 ng/ml olarak belirlendi. Buna ilaveten kan siyanür düzeylerine ait eğri altında kalan alan değerlerinin sırasıyla, 2.1010.05 ve 4.3110.04 (ig saat/ml; kararlı durumda dağılım hacmi değerlerinin sırasıyla, 1.89+0.03 ve 21.27811.88 L/kg ve klirens değerlerinin ise sırasıyla, 23.7516.40 ve 139.16151.7 ml/saat kg olduğu tespit edildi.
Keywords: Farmakokinetik; koyun; toksik maddeler; sodyum; zehirlenme; kan; amigdalin; tiyosiyanatlar; siyanür