Boya çiçeği (Neotchihatchewia isatidea) bitkisindeki vitaminler ile glutatyon miktarlarının araştırılması - Karataş, Fikret; Birişik, Ayşe; Özdemir, Fethi Ahmet; Yılmaz, Sündüs (My University, 2013)
Bu çalışmada, paleoendemik olan boya çiçeği (Neotchihatchewia İsatidea) bitkisinin yaprak ve çiçeklerinde; indirgenmiş glutatyon (GSH), yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) ile A vitamini, E vitamini, ?-karoten, C vitamini, tiamin klorür (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), nikotinik asit (B3 vitamini), pridoksin klorür (B6 vitamini) ve folik asit (B9 vitamini) vitaminlerinin miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Boya çiçeği bitkisinin yapraklarındaki GSH, GSSG, A, E, ?-karoten, C vitamini, B1, B2, B3, B6 ve B9 vitaminlerinin miktarları sırası ile 1867,82±50,95 ?g/g; 306,77±19,81 ?g/g; 0,59±0,09 ?g/g; 0,46±0,08 ?g/g; 2,13±0,55 ?g/g; 282,86±9,24 ?g/g; 98,91±11,68 ?g/g; 20,19±3,44 ?g/g; 24,28±3,15 ?g/g; 97,21±11,68 ?g/g; 7,28±1,80 ?g/g olduğu gözlendi. Aynı bitkinin çiçeklerindeki GSH, GSSG, A, E, ?-karoten, likopen, C vitamini, B1, B2, B3, B6 ve B9 vitaminlerinin miktarlarının sırası ile 2010,93±25,01 ?g/g; 474,64±30,64 ?g/g; 1,75±0,39 ?g/g; 3,96±0,41 ?g/g; 14,67±2,09 ?g/g; 0,42±0.08 ?g/g; 194,72±8,09 ?g/g; 52,30±6,38 ?g/g; 10,54±2,05 ?g/g; 27,64±4,48 ?g/g; 98,91±10,18 ?g/g; 10,37±3,17 ?g/g olduğu tespit edildi. Elde edilen bu verilerden, bu bitkinin yaprak ve çiçeklerinin GSH, C vitamini, B1 ve B6 vitaminleri açısından iyi bir kaynak olduğu söylenebilir.

In this study, the amounts of reduced form glutathione (GSH), oxidized form glutathione (GSSG) and vitamin A, vitamin E, Beta-carotene, vitamin C, thiamine hydrochloride (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), nicotinic acid (vitamin B3), pyridoxine hydrochloride (vitamin B6) and folic acid (vitamin B9) in leaf and flowers of which have been endemic Neotchihatchewia İsatidea sample were determined by using High Performance Liquid Chromatography. The amount of GSH, GSSG and vitamin A, vitamin E, ?-carotene, vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6 and vitamin B9 in leafs of Neotchihatchewia İsatidea were obtained to be 1867,82±50,95 ?g/g; 306,77±19,81 ?g/g; 0,59±0,09 ?g/g; 0,46±0,08 ?g/g; 2,13±0,55 ?g/g; 282,86±9,24 ?g/g; 98,91±11,68 ?g/g; 20,19±3,44 ?g/g; 24,28±3,15 ?g/g; 97,21±11,68 ?g/g; 7,28±1,80 ?g/g respectively. The amount of GSH, GSSG and vitamin A, vitamin E, ?-carotene, lycopene, vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6 and vitamin B9 in flowers of same plants 2010,93±25,01 ?g/g; 474,64±30,64 ?g/g; 1,75±0,39 ?g/g; 3,96±0,41 ?g/g; 14,67±2,09 ?g/g; 0,42±0.08 ?g/g; 194,72±8,09 ?g/g; 52,30±6,38 ?g/g; 10,54±2,05 ?g/g; 27,64±4,48 ?g/g; 98,91±10,18 ?g/g; 10,37±3,17 ?g/g respectively. It may be concluded from the results that, the flowers and leavies of this plant (Neotchihatchewia İsatidea) reaches in terms of amount of GSH, vitamin C, vitamin B1 and vitamin B6.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Glutatyon; Vitaminler; Glutathione; Boya çiçeği; Neotchihatchewia isatidea