HİDROSEFALİK İNFANTLARDA BOS'TA NGF DÜZEYİ İLE BİLGİSAYARLI BEYİN TOMOGRAFİSİ BULGULARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - ÖZTÜRK, MEHMET BİROL (Fırat Üniveristesi, 2007)
Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de önemli bir nöro-cerrahi problem olanhidrosefalinin patofizyolojisi ve tedavi yönetimi tam olarak çözülememiştir.Hidrosefalide en yaygın kullanılan tanı yöntemi, bilgisayarlı beyin tomografisidir.Tomografi bulgularına dayanarak, Evan's indeksi, 3. ventrikül indeksi, sella mediaindeksi, ventriküler skor gibi ölçümler yapılmaktadır. En önemli tedavi protokolü iseventriküloperitoneal şantlamadır. Ancak bazen şant endikasyonu koymada vezamanlamasında şüpheler olmaktadır.Nörotropin ailesinin bir üyesi olan NGF, sinir hücrelerinde büyüme, farklılaşma,canlılığını sürdürme ve rejenerasyonda önemlidir. Hipoksi, iskemi, injuri, yaşlılığa bağlıatrofi, hidrosefali, nöbetler, nöroimmunolojik hastalıklar ve yükselmiş kafa içi basıncıgibi serebral patolojilerde, kan ve beyin omurilik sıvısında yükselmiş düzeylerdesaptanır.Çalışmamıza konjenital hidrosefali tanısı alan, 0-6 ay arası 27 hasta dahil edildi.Hastalara preoperatif ve postoperatif 3.-30. günlerde BOS alınıp, BBT çekimi yapıldı.BOS'ta Eliza yöntemiyle NGF bakıldı. BBT'de indeksler hesaplandı. Spearmankorelasyon analizine göre BOS NGF düzeyleriyle BBT indeksleri arasında korelasyonbulunamadı. NGF düzeylerindeki postoperatif 3. günde preoperatif düzeye göre artışanlamlıydı (p<0,05). Bu değerin 30. günde 3. güne göre azalması istatistiksel olarakanlamlıyken (p<0,05), preoperatif düzeye göre azalması anlamlı bulunmadı (p>0,05).Tomografi değerlendirmesinde, Evan's indeksi, 3. ventrikül indeksi ve ventrikülerskorda postoperatif 3.-30. günlerde azalma anlamlıydı (p<0,05). Sella media indeksininpostop 3. günde, preoperatifle aynı düzeylerde olması anlamlı bulunmazken (p>0,05),postoperatif 30. günde azalma anlamlı bulundu (p<0,05).Sonuç olarak, ventriküloperitoneal şantlama yapılan hidrosefalili hastalarınpreoperatif ve postoperatif değerlendirmesinde, BOS'ta NGF düzeyi ile beyintomografisi indeksleri arasında korelasyon bulunamazken, bu iki parametrenin kendiiçinde anlamlı bağlantıları saptandı. BOS NGF düzeyi ve tomografi indeksleri,hidrosefalinin tanı, tedavi ve takibinde faydalı olabilirler.Anahtar kelimeler: Hidrosefali, nerve growth faktör, BBT indeksleri.
Correlation between findings of brain tomography and the level of cerebrospinal fluid's nerve growth factor in hydrocephalic infants
Keywords: Nöroşirürji