Tüketim toplumunda gözetimin temel görünümleri: Bir panorama - Mermutlu, Ayşe (My University, 2014)
Gözetim süreç ve pratikleri, modernlik sürecinde yüklendiği yeni işlevler ve geç modern koşullarınkapsamlı getirileri doğrultusunda kazandığı yeni görünümleri ile çağdaş toplumun belirleyici bir bileşeniolmaya devam etmektedir . Çağdaş toplum söz konusu olduğunda bilişim teknolojileri ne dayalı olarakölçek ve kapsam bakımından yeni boyutlara ulaşan gözetimin, başka alanların yanısıra, toplumuntanımlayıcı bir yönünü oluşturan tüketim süreç ve pratikleri boyunca işlerlik kazandığı görülmektedir. Tüketim toplumu nun özgül koşulları çerçevesinde belirlenen ve işlerlik kazanan gözetim süreçlerinindoğası, bu makalenin konusunu oluşturmaktadır. Söz konusu çerçevede öncelikle gözetimin yeni araçlarıüzerinde durulacak, daha sonra tüketim üzerinden işlerlik kazanan gözetim süreç ve pratikleri ele alınarakbunların mevcut top lumsal eşitsizlikleri koruma ve yeniden üretme potansiyeline işaret edilecektir.
Keywords: İşletme; Sosyoloji; İktisat; Kentsel Çalışmalar