PULLU SAZAN (CYPRİNUS CARPİO L. 1843) YEMLERİNDE FINDIK KÜSPESİNİN KULLANILMA OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI - ATALAYOĞLU, GÜLDEN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu araştırmada, fındık küspesinin yavru pullu sazan (Cyprinus carpio L.) rasyonlarında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Kontrol rasyonundaki balık unu azaltılarak yerine %10, 20,30 ve 40 eksik proteini karşılayacak oranda fındık küspesi kullanılarak, sırasıyla Deneme 1, Deneme2, Deneme 3 ve Deneme 4 rasyonları hazırlandı. Araştırmada ortalama ağırlıkları (6,5 ±0,1) g olan toplam 300 adet pullu sazan yavruları kullanıldı. Her grup 3 tekerrürlü olarak, her tekerrürde 20 balık kullanıldı ve araştırma 4 ay sürdü.Araştırma sonucunda, yavru sazan balığı rasyondaki artan fındık küspesi oranlarının canlı ağırlık atışı(CAA, %), spesifik büyüme oranı (SBO, %), oransal büyüme (OB) ve yem dönüşüm oranları (YDO) üzerinde etkili bir faktör olduğu ve rasyondaki fındık küspesi oranının artması ile büyümenin gerilediği saptanmıştır. Deneme sonu canlı ağırlıkların Kontrol, Deneme 1, Deneme 2, Deneme 3 ve Deneme 4 rasyonları için sırasıyla 9,55±0,36; 9,65±0,53; 8,95±0,3; 8,30±0,2 ve 7,70±0,10g olduğu görülmektedir. En yüksek canlı ağırlık artışının (CAA) Kontrol ve Deneme 1 yemlerinde sağlanmış olduğu, bu iki grup arasında fark önemsiz çıkarken diğer gruplardaki CA artışı daha düşük çıkmış, en düşük CAA Deneme 4'te elde edilmiştir. Mevcut bulgular ışığında yavru sazan balığı rasyonlarında balık unu yerine %10 oranında fındık küspesinin sorunsuzca kullanılabileceği görülmüştür.

In this study, possibilities of using hazelnut kernel meal in scale carp (Cyprinus carpio L.) diets were investigated. Fish meal in the control diet were replaced at %10, 20, 30, 40 rate with hazelnut kernel meal and Kontrol Diet, Experiment 1, Experiment 2, Experiment 3 and Experiment 4 diets were prepared. In the study, total 300 scale fish fry with mean weight (6,5±0.1) g were used. Each group had three replicate and 20 fish were placed in each replicate. Experiment was carried on for 4 months.At the end of the study, increased level of hazelnut kernel meal in carp diets led to decreased live weight gain, spesific growth rate, relative growth and feed conversion ratio. Final weight of fishes for Kontrol, Exp. 1, Exp. 2, Exp.3 and Exp.4 respectively were 9.55 ±0.36, 9.65±0.53, 8.95±0.3, 8.30±0.2 and 7.70±0.10g. Greatest live weight were obtained in Kontrol and Exp.1diets and differences in this groups were not important. It suggested that, best level of hazelnut kernel meal in scale carp fry is 10 %.
The possibilities of using hazelnut kernel meal in scale carp (Cyprinus carpio L.) diets
Keywords: Su Ürünleri