ÖĞRENCİLERİN FIRST LEGO LİG (FLL) TURNUVALARINA YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - GÜREVİN, BAHAR (Fırat Üniveristesi, 2019)
First LEGO Lig Turnuvaları 1999 yılından günümüze kadar dünya çapında yapılan ve ülkemizin de 2004 yılından beri katılımcısı olduğu ve her sezon daha fazla katılımcı ve gönüllüyle hayata geçirilen bir bilimsel organizasyondur. Her yıl farklı ülkelerin değişik şehirlerinden binlerce öğrenciyi ve yüzlerce takımı buluşturan First LEGO Lig Turnuvalarının bu yıl 15.sezonu düzenlenmiştir. Küresel düzeyde her sezon farklı bir probleme özgün çözüm üretmeyi hedefleyen First LEGO Lig (FLL) Turnuvaları, bu doğrultuda genç neslin işbirliği halinde, bilimsel, sorgulayıcı, keşfeden, kendine güvenen, gerçek yaşam becerileri edinen ve küresel sorunlara farkındalığı olan bireyler olmasını amaçlamaktadır. Bu araştırmanın amacı, FLL turnuvalarına katılan 9-16 yaş aralığındaki öğrencilerin tutumlarının çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesidir. Belirtilen amaç doğrultusunda, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Türkiye'de Adana, Manisa, Elazığ, Malatya, İzmir, İstanbul, Kütahya, Diyarbakır ve Bursa illerinde FLL turnuvalarına katılan 10 okuldan seçilen, 160 öğrenci ve 12 takım koçu ile çalışma yürütülmüştür. Araştırmada hem nitel hem de nicel yaklaşımlar birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bölümü araştırmanın tüm katılımcıları ile; nitel bölümü ise turnuvaya katılan 24 öğrenci ve 12 takım koçu ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın nicel veri toplama aşamasında kullanılan First LEGO Lig Tutum Ölçeği Bilim Kahramanları Derneği (2013) tarafından oluşturulmuştur ve turnuva sonrasında katılımcı öğrencilere uygulanmıştır. Nitel verilerin toplanması aşamasında takım koçları ve öğrencilere yönelik olarak araştırmacı tarafından hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır.Verilerin analizi aşamasında, nicel verilerin analizi için bağımsız örneklem t-Testi, ANOVA ve Kruskal Wallis- H testi; nitel verilerin analizi için betimsel analiz yapılmıştır. Araştırmada, genel anlamda FLL sürecinin öğrenciler üzerinde olumlu sonuçlar yarattığı görülmektedir. FLL tutum ölçeğinden elde edilen verilerin analizi sonucunda, turnuvaya katılan öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre STEM alanlarına olan ilgileri erkek öğrencilerin lehine; deneyim değişkenine göre yaratıcılık; yaş değişkenine göre kişilerarası ilişkiler; takım rolü değişkenine göre özgüven ve yetkinlik farkındalığı alt boyutlarında anlamlı farklılık görülmüştür. Öğrencilerin ve takım koçlarının görüşleri analiz edildiğinde ise turnuvaya katılan öğrencilerin problem çözme becerileri geliştiği; iletişim ve sunum becerileri geliştiği; gerçek dünya problemlerine karşı duyarlılıklarının arttığı, keşfetme ve yaratıcı düşünme becerilerine katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca fiziksel koşulların yetersiz olduğu; maddi koşulları elverişsiz öğrencilerin katılımının kısıtlandığı; devlet okullarına yeterli miktarda destek olunmadığı; turnuvada gerçekleştirilen projeleri değerlendiren jüri üyelerinin FLL süreci konusunda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadıkları sonuçları ortaya çıkmıştır.

First LEGO League Tournaments have been held around the world since 1999, and our country has been a participant since 2004 and is a scientific organization which is realized with more participants and volunteers every season. The 15th season of the First LEGO League Tournaments, which brings together thousands of students and hundreds of teams from different cities of different countries every year, was held this year. TheFirst LEGO League (FLL) Tournaments, which aim to produce a unique solution to a different problem every season at the global level, aim to ensure that the young generation cooperates, individuals who are scientific, questioning, discovering, confident, acquire real life skills and are aware of global problems. The aim of this research is to investigate students' attitudes and opinions about FLL Tournament process in depth and to evaluate the results. For the purposes specified, 2018-2019 academic year in Turkey, Adana, Manisa, Elazığ, Malatya, Izmir, Istanbul, Kutahya, Istanbul and Bursa provinces participating in the FLL tournament selected from 10 schools, was conducted with 160 students and 12 teams coach. Both qualitative and quantitative approaches were blended and used in a single study. The quantitative part of the research was conducted with all participants of the research; the qualitative part was realized with 24 students and 12 team coaches. First LEGO League Attitude Scale, which was used in the quantitative data collection phase of the study, was created by the Association of Science Heroes (2013) and applied to the participating students after the tournament. In the process of collecting qualitative data, semi-structured interview forms prepared by the researcher for team coaches and students were used. In the analysis of the data, independent samples t-Test, ANOVA and Kruskal Wallis-H test were used for the analysis of quantitative data; descriptive analysis was used for the analysis of qualitative data. In the study, it is seen that FLL process in general has positive results on students. As a result of the analysis of the data obtained from the FLL attitude scale, there was a significant difference in the interest of STEM students according to the gender variable in favor of male students, creativity according to experience variable, interpersonal relationships according to age variable and self-confidence and competence awareness according to the team role variable. When the opinions of the students and team coaches were analyzed, it was found that the problem solving skills of the students participating in the tournament were improved; improving communication and presentation skills; It was concluded that their sensitivity towards real world problems increased and contributed to their discovery and creative thinking skills. In addition, physical conditions are insufficient; the participation of students whose financial conditions are not suitable is restricted; lack of adequate support for public schools; It was concluded that the jury members who evaluated the projects carried out in the tournament did not have enough information about the FLL process.
Study of students 'attitudes for first lego league (FLL) tournaments in terms of various variables
Keywords: Eğitim ve Öğretim