ANOREKTAL MALFORMASYONLU HASTALARDA 15 YILLIK (1996-2011) KLİNİK DENEYİM - GÜRBAZ, MUSTAFA TAMER (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniğinde ARM tanısıyla 1996- 2011 yılları arasında ameliyat edilen, tedavi ve takipleri sürdürülen toplam 96 hastanın klinik bilgileri geriye dönük incelendi. Hastaların hastane kayıtları, epikrizleri incelenerek elde edilen bilgilerle olguların, hastaneye getiriliş yaşı ve ağırlığı, gestasyon yaşı, doğum yeri, şekli ve zamanı, klinik bulguları, atrezi tipi, ek anomali durumları, uygulanan cerrahi şekli erken ve geç cerrahi komplikasyonlar, mevcut klinik yakınmaları morbidite ve mortalite nedenleri incelendi. Hazırlanan anket formunda hastaların anorektal fonksiyonlarının (istemli barsak hareketleri, külot kirlenmeleri, kabızlık), yanı sıra mental ve sosyal gelişimleride sorgulandı. SPSS istatistik programı ile atrezi tipleri arasındaki sonuçlarda farklılık olup olmadığı Ki kare testi kullanılarak araştırıldı. Anorektal malformasyon tanılı 96 hastanın 67'si erkek, 29' u kız idi.. Hastaların 45' i alçak tip ARM, 10' u intermediate tip ARM, 41' i yüksek tip ARM vakasıydı. Kliniğimize getirilen 96 hastanın 22' sinde fistül yoktu. Fistülü olan 74 hasta mevcuttu. Bunlardan 4' ü anovestibüler, 32' si perineal, 14' ü rektoüretral, 4' ü rektovaginal, 14' ü rektovestibüler, 6' sı rektovezikaldi. Kolostomi açılan 53 vakadan 42'sine sigmoid, 4'üne transversloop, 4'üne ileostomigastrostomi, 2'sine Hartman, 1'ine de gastrostomi uygulanmıştır. İstemli barsak hareketi 78 hastanın 58'inde mevcuttu. Kilot kirlenmesi 23 hasta var iken, 55 'inde yoktu. Kabızlık 37 hastada vardı, 41'inde yoktu. Ek anomalili hastalarda ölüm oranı yüksek idi. Eksitus olan 18 hastanın 2' si sepsis, 7' si kalp yetmezliği, 3'ü solunum yetmezliği ve 6' sı da üriner sisteme bağlı anomaliler nedeniyle kaybedildi. Sonuç olarak düşük doğum ağırlıklı, prematür doğmuş, yüksek tipte olan, ek anomalili, postop erken komplikasyon görülen hastalarda mortalite yüksektir. Gaita inkontinansı yüksek ve intermediate tip ARM'li hastalarda hala en önemli morbidite problemidir. Anahtar Kelimeler: Anorektal malformasyon, mortalite, morbidite.

In this study, the clinical information about 96 patients who were operated, treated and followed with the diagnosis of ARM betwee 1996 and 2011 in Fırat University Hospital Pediatric Surgery Clinic was analyzed retrospectively. The information about the cases obtained by analyzing epicrisis, the hospital records of the patients, when they were brought to the hospital, their weight, gestation age, birth place, delivery time and method, clinical findings, atresia types, additional anomaly situations, type of surgery, early and late surgery complications, existing clinical complaints, the reasons of morbidity and mortality were investigated. In the survey prepared, their anectoral functions (controlled bowel movement, soiling ,constipation) were analyzed. Whether there are any differences among the results of atresia types due to SPSS statistics program was analyzed by using Chi-square test. Among 96 patients diagnosed with anorectal malformation, 67 patients were male and 29 patients were female. 45 patients had low type ARM, 10 had intermediate type ARM and 41 had high type ARM. While 22 patients brought to our clinic did not have any fistula, 74 patients had fistula. 4 of these fistulas were anovestibular, 32 were perineal, 14 were rectourethral, 4 were rectovaginal, 14 were rectovestibular and 6 were rectovesical. Out of 53 patients who had colostomy, sigmoid to 42 cases, transversloop to 4 cases, rectovestibular to 14 cases, ostomigastrostomy to 4 cases, Hartman to 2 cases and gastrostomy to 1 case were operated. 58 out of 78 patients had controlled bowel movement. 23 patients had soiling but 55 did not have it. 37 patients had constipation while 41 did not have constipation. The mortality rate of the patients with additional anomaly was high. Out of 18 patients having exitus, 2 patients died because of sepsis, 7 died because of heart failure, 3 died because of respiratory failure and 6 died because of anomaly due to urinary system. As a result, the mortality is high in patients with low birth weight, premature birth, high type ARM, additional anomaly, postop early complications. Fecal incontinence is stil the most important morbidity problem for the patients with high and intermediate type ARM. Key Words: Anorectal Malformation, Mortality, Morbidity.
15-year clinical experience over the patients with anorectal malformation
Keywords: Çocuk Cerrahisi