DENEYSEL MEME KANSERİ MODELİNDE SUMAK VE MENENGİÇ'İN HER2, P53, BCL-2, BAX, KASPAZ-9 VE RAS PROTEİNLERİNİN EKSPRESYON DÜZEYLERİ İLE BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİLERİ - ERİŞİR, FİGEN ERDEM (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada, dişi Sprague-Dawley sıçanlarda DMBA ile uyarılan meme kanserine karşı Pistacia terebinthus L. subsp. palaestina (Menengiç) ve Rhus coriaria L.(Sumak)'ın iyileştirici etkileri biyokimyasal, moleküler ve histopatolojik olarak incelendi. Çalışmada 66 adet sıçan kullanıldı. Sıçanlar, Kontrol, DMBA, MN, SM, MN+DMBA ve SM+DMBA olmak üzere 6 gruba ayrıldı. DMBA, vücut ağırlıklarına göre, tek doz 80 mg/kg olacak şekilde, gavaj yoluyla, 8 haftalık dişi Sprague-Dawley sıçanlara uygulandı. Antioksidan gruplarındaki ratlara oral yolla menengiç ve sumak'ın sulu ekstraktları verildi. Biyokimyasal çalışmalar kapsamında meme, beyin, karaciğer ve böbrek dokularındaki total protein, MDA, GSH, yağ asidi ve vitamin düzeyleri ile antioksidan enzimlerden CAT, GST ve SOD aktivitelerinin değişimleri incelendi. Total protein seviyeleri genel olarak kontrole göre, DMBA grubunda azalma gösterdi(P<0.05). Bütün dokuların DMBA gruplarında MDA seviyeleri kontrole grubuna göre artarken, antioksidan gruplarında azaldığı belirlendi (p<0.05). Lipofilik vitaminler ve kolesterol düzeylerinin HPLC ile analizleri sonucunda meme, beyin, karaciğer ve böbrek dokularının DMBA ve antioksidan gruplarında farklı değişimler gözlendi. Yağ asitlerinin GC ile analizleri sonucunda palmitik, palmitoleik, stearik, oleik, linoleik, araşidonik, dokosaheksaenoik gibi asitler dokularda yüksek oranda bulundu. Bu yağ asidi düzeyleri dokuların DMBA ve antioksidan gruplarında farklı değişimler gösterdi. Moleküler çalışmalarda, HER2, P53, Bcl-2, Bax, Kaspaz-9 ve Ras proteinlerinin ekspresyon düzeyleri western blot tekniği ile analiz edildi. Histopatolojik çalışmalarda, meme dokusuna ait kesitler hematoksilen-eosin ile boyanarak mikroskopta incelendi. Meme dokusuna ait örnekler tümör cinsi, tümör çapı, diferansiasyon, fibrozis, nekrozis gibi özellikler açısından analiz edildi. Sonuç olarak sumak ve menengiç sulu ekstraktlarının oral yolla tüketilmesininmeme kanserli sıçanlarda etkiliolduğu tespit edildi.

In this study, against to DMBA-induced breast cancer healing effects of Pistacia terebinthus L. subsp. palaestina and Rhus coriaria L. were examined as biochemical, molecular and histopathological, in the female Sprague-Dawley rats. 66 rats were used in this study. Rats were divided into 6 groups as Control, DMBA, MN, SM, MN+DMBA and SM+DMBA. DMBA was administered by gavaged, a single dose of 80 mg/kg according to body weight, to 8-week-old rats. Aqueous extracts of terebinth and sumac were given orally 3 days a week to rats in antioxidant groups. In biochemical studies, total protein, MDA, GSH, fatty acid and vitamin levels and changes in activities of CAT, GST and SOD which are antioxidant enzymes in breast, brain, liver and kidney tissues were examined. Total protein levels generally decreased in DMBA group compared to control (p<0.05).While the levels of MDA in DMBA groups of all tissues increased compared to the control group; decreased in antioxidant groups (p<0.05). Lipophilic vitamins and cholesterol levels were analyzed by HPLC. The levels were different in DMBA and antioxidant groups of tissues. Fatty acids were analyzed by GC. As a result of analysis, acids such as palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, linoleic, arachidonic, docosahexaenoic were found to be high in tissues. These fatty acid levels showed different changes in DMBA and antioxidant groups of tissues. In molecular studies, expression levels of HER2, P53, Bcl-2, Bax, Caspase-9 and Ras proteins were analyzed by western blot technique. In histopathological studies, breast tissue sections were prepared in hematoxylin-eosin dye solution and examined under microscope. The sections were examined in terms of features, such as tumor type, diameter, differentiation, fibrosis, necrosis. As a result, oral consumption of sumac and menengic aqueous extracts was found to be effective in rats with breast cancer.
Effects on some biochemical parameters and expression levels of her2, p53, bcl-2, bax, caspase-9, ras proteins of sumac and terebinth i?n experimental breast cancer model
Keywords: Biyoloji