BACILLUS AMYLOLIQUEFACIENS İLE ?-AMİLAZ ÜRETİMİNİN KATI SUBSTRAT FERMANTASYONU İLE İNCELENMESİ

dc.contributor.advisorÖZER, DURSUN
dc.contributor.authorSELEN, VEYİS
dc.date.accessioned2019-08-13T20:49:47Z
dc.date.available2019-08-13T20:49:47Z
dc.date.issued2006
dc.departmentFÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışmada Bacillus amyloliquefaciens NRRL B-645 ile α-amilaz üretimi için ortamparametrelerinin etkisi ve optimum enzim üretim ortamı katı substrat fermantasyonundaincelenmiştir. Katı substrat olarak fındık küspesi kullanılmıştır. Çalışmada öncelikle organik veinorganik azot kaynaklarının α-amilaz üretimi üzerine etkisi incelenmiş ve daha sonra, karbonkaynağı miktarı, CaCl2.2H2O, MgSO4.7H2O, KH2PO4, NaCl, EDTA, ekim konsantrasyonu,fermantasyon sıcaklığı, karıştırma hızı ve başlangıç pH'sı gibi parametrelerin etkisiaraştırılmıştır.Organik azot kaynaklarının, inorganik azot kaynaklarına nazaran enzim aktivitesiüzerinde pozitif etkiye sahip olduğu görülmüştür. İnorganik azot kaynaklarından NaNO3'ınenzim üretimine negatif bir etki yaparak aktiviteyi düşürdüğü belirlenmiştir. Ortam bileşimininyanı sıra fiziksel parametrelerden sıcaklığın ve karıştırma hızının da enzim aktivitesi üzerindeetkili olduğu sonucuna varılmıştır.Yapılan optimizasyon çalışması sonucunda maksimum enzim üretimi (4531 IU) 20 g/lfındık küspesi, 5 g/l pepton, 2.5 g/l yeast ekstrakt, 5 g/l (NH4)2SO4 içeren fermantasyonortamında, 33 ºC ve 150 rpm karıştırma hızında elde edilmiştir. Diğer ortam bileşenlerinin(CaCl2.2H2O, MgSO4.7H2O, KH2PO4, NaCl, EDTA gibi.) ise enzim üretimi üzerine önemli biretkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bu durum mikroorganizmanın farklı ortamlarda ihtiyaçduyduğu bu elementlerin doğal substrattan ve musluk suyundan karşıladığını göstermektedir.Anahtar Kelimeler : α-Amilaz, Mikrobiyal enzim üretimi, B. amyloliquefaciens, Katısubstrat fermantasyonu.
dc.identifier.citationSELEN, V. (2006). Bacıllus amylolıquefacıens ile ?-amilaz üretiminin katı substrat fermantasyonu ile incelenmesi (Tez No. 185090) [Yüksek lisans tezi, Fırat Üniversitesi].
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=-L8ilcwn9ZRRc_YMKxXW1hTSAGesLZSIBbVwJknz57GxXHpLb1MTPgExoWd3Hcw9
dc.identifier.yoktezid185090
dc.language.isotr
dc.publisherFırat Üniveristesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.snmzKA_TEZ_20260511
dc.subjectBiyoteknoloji
dc.subjectKimya Mühendisliği
dc.titleBACILLUS AMYLOLIQUEFACIENS İLE ?-AMİLAZ ÜRETİMİNİN KATI SUBSTRAT FERMANTASYONU İLE İNCELENMESİ
dc.title.alternativeInvestigation of ?-amylase production by bacillus amyloliquefaciens using solid-substrate fermentation (ssf)
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal paket

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
185090.pdf
Boyut:
804,27 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format