2-HİDROKSİ PROPİL YAPI ZİNCİRLİ METAKRİLAT POLİMERLERİN SENTEZİ VE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI

dc.contributor.advisorAÇIKSES, ASLIŞAH
dc.contributor.authorHOROZ, GÖKHAN
dc.date.accessioned2019-08-13T20:48:30Z
dc.date.available2019-08-13T20:48:30Z
dc.date.issued2002
dc.departmentFÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı
dc.descriptionBu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
dc.description.abstractYÜKSEK LİSANS TEZİ 2-HİDROKSİ PROPİL YAN ZİNCİRLİ METAKRİLAT POLİMERLERİN SENTEZİ VE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI GÖKHAN HOROZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 75 Bu çalışmada, mezitilen, p-ksilen gibi aril yan zincirli 2-hidroksi propil metakrilat monomerleri klorhidrinlerden elde edilen oksiran bileşikleriyle metakrilik asitin reaksiyonundan hazırlandı. Monomerlerin polimerleşmesi 60 °C de AIBN başlatıcısı kullanılarak 1,4-dioksan çözeltisinde yapıldı. Monomer ve homopolimerlerin yapısı İR, 'H- NMR ve 13 C-NMR teknikleri ile karakterize edildi. PMHPMA ve PXyHPMA homopolimerlerinin Tg sıcaklıkları DSC ile belirlendi. PMHPMA'nın termal özelliği TGA ile araştırıldı, titrasyon yöntemiyle çözünürlük parametresi bulundu. İnvers gaz kromatografısi (IGC) tekniği kullanılarak çözücü olmayan prob-polimer sistemlerinin termodinamik özellikleri araştırıldı. Bu amaçla Chromosorb W üzerine kaplanan PMHPMA bakır kolon içine doldurularak üzerinden değişik sıcaklıklarda hidrokarbon ve alkoller enjekte edildi ve spesifik alıkonma hacimleri tayin edildi. (l/T; lnV°) grafiğinden PMHPMA'nm Tg değeri 386 °K olarak bulundu. Camsı geçiş sıcaklığı altındaki sıcaklıklarda PMHPMA üzerinde hidrokarbon ve alkollerin adsorbsiyon ısıları bulundu. Tg üzerinde sorbsiyon için probların AHf, ASf ve AGf değerleri tayin edildi. Sonsuz seyreltik hali için probların ağırlıkça aktiflik katsayısı ( a,/ w,)00, Flory - Huggins etkileşim parametresi ( X ), kısmi molar serbest enerjisi (AG") ve kısmi molar ısı ( A H ") değerleri bulundu. Bu değerler polimer-nonsolvent sistemleri için bulunan değerlerle uygunluk gösterdi. Flory -IV Huggins etkileşim parametresi değerlerinden faydalanılarak PMHPMA'nm çözünürlük parametresi (S2) tayin edildi. Çözünürlük parametresinin sıcaklıkla azaldığı görüldü. Anahtar Kelimeler: Sentez, 2-Hidroksi Propil Metakrilat, Invers Gaz Kromatografısi, Ağırlıkça Aktiflik Katsayısı, Flory - Huggins Etkileşim Parametresi, Çözünürlük Parametresi.
dc.identifier.citationHOROZ, G. (2002). 2-hidroksi propil yapı zincirli metakrilat polimerlerin sentezi ve termodinamik özelliklerinin araştırılması (Tez No. 116673) [Yüksek lisans tezi, Fırat Üniversitesi].
dc.identifier.yoktezid116673
dc.language.isotr
dc.publisherFırat Üniveristesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.snmzKA_TEZ_20260511
dc.subjectKimya
dc.subjectChemistry
dc.title2-HİDROKSİ PROPİL YAPI ZİNCİRLİ METAKRİLAT POLİMERLERİN SENTEZİ VE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI
dc.title.alternativeThe Synthesis and investigation of thermodynamic properties of methacrylate polymers with 2-hydroxy propyl side chain
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal paket

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
116673.pdf
Boyut:
2,54 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama: